Geboortedatum
08-08-1973
Woonplaats
Breda
Data
1.84m / 75kg / 45-195bpm
Opleiding
Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit
Beroep/studie
Business Line Manager Gezonde Voeding, TNO
Wedstrijdcategorie
Masters 2
Aantal jaren MTB
20(sinds +/- 5 jaar meer wedstrijden)
Leukste MTB ervaring
2de etappe v/d Trans Schwarzwald 2011 winnen (in mixed team).
Sportverleden
Skateboarden
Overige sporten
Wat oefeningen in de huiskamer, beetje joggen in de winter.
Trainer
Ik en m'n wattagemeters
Sterkte
Trainingsdiscipline, vermogen voor langere duur.
Zwakte
Herhaalde sprints en puur sprintvermogen.
Doelstelling 2016
SforZ-Continental Marathoncup lange afstand: podium + top 5 (M2) in de afzonderlijke wedstrijden. NK XCM: podium
Beste prestatie
2010: 3e NK MTB Marathon M1 & 2de overall algemeen klassement Holland MTB Cup 75 min. Al weer 5x Nederlands Kampioen MTB Singlespeed, waaronder in 2012. Winnaar MTB Marathoncup Masters 2, lange afstand 2015
Slechtste sportmoment
Zelden, wel veel leermomenten. Gebroken sleutelbeen begin 2011 was wel slecht
Advies aan beginners
Weinig tijd? Train hard, train slim en rust goed uit.

Nard - Raid de Haut Fagnes

De marathon van Malmedy stond al een tijdje als één van de hoofddoelen op mijn wedstrijdkalender voor dit jaar. Waarom? Ten eerste vind ik de Raid des Hautes Fagnes één van de mooiste marathons van het seizoen! De Ardennen lenen zich gewoon heel goed voor prachtig mountainbiken, met een continue opeenvolging van technische klimmen en steile afdalingen in een prachtige, ruige omgeving. De RDHF is daarnaast ook nog eens goed georganiseerd voor een marathon in Wallonië.

Ten tweede rij ik in België, in tegenstelling tot in Duitsland, in mijn ‘eigen’ klasse van de 40 plussers waar ik me al prima thuis voel, ondanks het feit dat ik nog 40 moet worden. Dat laatste gaat niet lang meer duren overigens. Vorig jaar was mijn tijd in hier goed geweest voor plek twee bij de M2 dus dat gaf ook moed. De dagen voorafgaand aan de marathon bleek het ook nog eens nat te gaan worden, met ook regen tijdens de race. Voor sommigen is dit een schrikbeeld (zie bv het topic op Mountainbike.nl voor de angstige voorpret), maar na mijn natte en goede prestaties in Saarschleifen en de Alpentour had ik het vertrouwen dat ik en m’n fiets 65 kilometertjes in de Ardennen ook wel tot een goed einde zouden brengen.

Ik had mijn Rose Mr. Big compleet toegerust voor de Ardennen, met Conti’s Mountainking als voorband en X-King als achterband. Verder een  moddervangertje op de onderbuis, een binnenband om de stuurpen en het superhandige Lezyne pomp & patroon houdertje op de zitbuis. Ook had ik mijn minder steile stuurpen én de 180 mm schijf laten zitten van de Alpentour. Een goeie fiets is het halve werk en in de Ardennen-modder gaat het al snel om minuten verschil en niet om seconden. Een paar gram meer, die me bergaf meer vertrouwen en meer snelheid geven lijkt dan een goeie investering. Dat klopte! De ondergrond was natter dan ik dacht, maar toch kon ik overal goed rijden en hoefde ik eigenlijk alleen van de fiets wanneer de langzamere deelnemers van de vlak voor ons gestarte 90km de weg blokkeerden. Drukte op het parcours is wel een nadeel van deze marathon, die daardoor soms meer lijkt op een toertocht. Dat is de prijs van een prachtige omgeving en veel mensen die ervan willen genieten moet je maar denken.

De race ging eigenlijk gewoon goed. Na een zeer snelle start had ik het vooral in het laatste uur zwaar. Mij rijtijd was bijna 3:45, een half uur langzamer dan vorig jaar! De omstandigheden (overal modder) en het veranderde parcours (oa meer lopen) waren hier debet aan. Die tijd was echter wel ruim voldoende voor een eerste plaats bij de M2, waardoor ik weer een seizoensdoel kan afstrepen.  

nard-rdhf-2013