Geboortedatum
08-08-1973
Woonplaats
Breda
Data
1.84m / 75kg / 45-195bpm
Opleiding
Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit
Beroep/studie
Business Line Manager Gezonde Voeding, TNO
Wedstrijdcategorie
Masters 2
Aantal jaren MTB
20(sinds +/- 5 jaar meer wedstrijden)
Leukste MTB ervaring
2de etappe v/d Trans Schwarzwald 2011 winnen (in mixed team).
Sportverleden
Skateboarden
Overige sporten
Wat oefeningen in de huiskamer, beetje joggen in de winter.
Trainer
Ik en m'n wattagemeters
Sterkte
Trainingsdiscipline, vermogen voor langere duur.
Zwakte
Herhaalde sprints en puur sprintvermogen.
Doelstelling 2016
SforZ-Continental Marathoncup lange afstand: podium + top 5 (M2) in de afzonderlijke wedstrijden. NK XCM: podium
Beste prestatie
2010: 3e NK MTB Marathon M1 & 2de overall algemeen klassement Holland MTB Cup 75 min. Al weer 5x Nederlands Kampioen MTB Singlespeed, waaronder in 2012. Winnaar MTB Marathoncup Masters 2, lange afstand 2015
Slechtste sportmoment
Zelden, wel veel leermomenten. Gebroken sleutelbeen begin 2011 was wel slecht
Advies aan beginners
Weinig tijd? Train hard, train slim en rust goed uit.

Nard - SKS Sundern-Hagen

RWP Schwalbe Marathoncup

Eén van mijn sportieve doelen voor dit jaar, naast de Bergraces, is een goede klassering in de RWP Schwalbe Marathoncup. Deze cup bestaat al sinds 2004 en volgens mij ben ik in 2005 begonnen met marathons rijden die bij deze cup horen. Vanaf 2006 kan ik mezelf ook terugvinden op de site. Mijn voorkeur gaat alweer en paar jaar uit naar de korte marathons. Wedstrijden van zo'n 2-3 uur, waar ik mezelf lekker kan leegrijden. De lange afstanden, met finishtijden van 4-5 uur of zelfs langer zijn minder aan mij besteed. Door de duur moet je jezelf dan eigenlijk steeds een beetje inhouden en dat wordt wat saai. Geef mij maar 2 uur knallen en strijd, om dan met een beetje kramp te finishen!

Voor de race

Eén van de tradities van de RWP cup (voor mij dan) zijn de nachten ervoor. Ik heb al op heel wat onmogelijk plekken geslapen in m'n auto of een tentje. Bij deze marathon wist ik echter een mooi plekje, waar ik in 2009 ook al stond. Op het SKS terrein, in een schimmig hoekje, maar vlak bij de start. Het plekje was er nog en na een te kort nachtje in de auto met veel regen werd ik onvrijwillig vroeg wakker. Gelukkig weet ik dat een slechte nacht niet hoeft te betekenen dat de race slecht is. Voor m'n ontbijt kon ik lekker wat pannenkoekjes oppeuzelen die ik de avond ervoor had gebakken. Daarna rustig m'n nummer ophalen en alles klaarmaken voor de start.

De race

De opstelling begint 1 uur voor de start en als je vooraan wil staan, wat zeker voor de korte afstand belangrijk is, is het zaak om ook echt 1 uur van tevoren plaats te nemen in je vak. Gelukkig had Tjeerd Govaert hetzelfde bedacht, zodat we gezellig even konden bijkletsen én hij op m'n fiets kon passen toen ik even ging plassen, met de stress over of ik wel op tijd terug zou zijn. Ik hou wel van 'just in time' planningen.

Na de chaotische start, achter een langzaam rijdende auto en met mederijders die erg graag de marathon winnen in de eerste vlakke kilometers, kwamen al snel de eerste klimmen. Ik moet zeggen, die gingen best lekker. Ik kwam al snel in een groepje, met oa Tjeerd en Ad de Brabander. Met Ad reed ik weg in één van de klimmen, waar ik steeds een goed gevoel had. De modderige afdalingen waren nog best lastig en is was blij dat ik besloten had de Conti XK's erop te leggen. Lopen licht en hebben genoeg grip om in de afdalingen wat tijd te pakken. Na een tijdje kwam ik alleen te zitten en begonnen de kilometers flink door te wegen. Dat uit zich bij mij vaak in kramp. Zo ook nu... Gelukkig weet ik dat ik hier nog wel even mee door kan rijden en tot mijn verbazing kon ik in de laatste km's zelfs nog wat mensen inhalen die helemaal stuk zaten.

Bij de doorkomst in het dorp, op zo'n 5 km van de finish zit altijd een fijn, extreem steil, klimmetje. Daar hadden ze dit jaar een 'Bergsprint' neergelegd. Nog even 2 minuten lijden en dan ben ik er, dacht ik. Helaas waren die 5 km ook niet bepaald vlak. De laatst loodjes waren best zwaar.

Uiteindelijk was ik 20ste algemeen, wat niet heel goed lijkt wellicht, maar dit is gewoon een altijd erg sterk bezette marathon (zeg ik dan maar tegen mezelf). Deze klassering was wel voloende voor een 1ste plek in de RWP cup. De eerste 500 punten zijn dus binnen!