Geboortedatum
08-08-1973
Woonplaats
Breda
Data
1.84m / 75kg / 45-195bpm
Opleiding
Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit
Beroep/studie
Business Line Manager Gezonde Voeding, TNO
Wedstrijdcategorie
Masters 2
Aantal jaren MTB
20(sinds +/- 5 jaar meer wedstrijden)
Leukste MTB ervaring
2de etappe v/d Trans Schwarzwald 2011 winnen (in mixed team).
Sportverleden
Skateboarden
Overige sporten
Wat oefeningen in de huiskamer, beetje joggen in de winter.
Trainer
Ik en m'n wattagemeters
Sterkte
Trainingsdiscipline, vermogen voor langere duur.
Zwakte
Herhaalde sprints en puur sprintvermogen.
Doelstelling 2016
SforZ-Continental Marathoncup lange afstand: podium + top 5 (M2) in de afzonderlijke wedstrijden. NK XCM: podium
Beste prestatie
2010: 3e NK MTB Marathon M1 & 2de overall algemeen klassement Holland MTB Cup 75 min. Al weer 5x Nederlands Kampioen MTB Singlespeed, waaronder in 2012. Winnaar MTB Marathoncup Masters 2, lange afstand 2015
Slechtste sportmoment
Zelden, wel veel leermomenten. Gebroken sleutelbeen begin 2011 was wel slecht
Advies aan beginners
Weinig tijd? Train hard, train slim en rust goed uit.

Nard- Saarschleifen - NK

In Saarschleifen kom ik al lang en ik kom er graag. Het parcours is namelijk een leuke mix tussen Duitse marathon en XC door het bos. Precies wat je nodig hebt om een wedstrijd snel voorbij te laten gaan. Tel daarbij de perfecte en sympatieke organisatie, het feit dat ik hier mijn eerste podiumplek ooit bij een marathon haalde én het open Nederlands kampioenschap marathon en je begrijpt dat deze al een tijdje rood omcirceld op mijn wedstrijdkalender stond. Mijn doel was 1000 punten voor de SforZ Rose marathoncup, de open NK-trui en liefst natuurlijk nog een podiumplek. Dat laatste zou lastig worden, want als enige land in Europa rekent Duitsland mij nog bij de Masters 30+ in plaats van bij de 40+, waar ik me sinds dit jaar prima thuis voel. Op zich een compliment, maar wel één die het lastig maakt podium te rijden.

nard-saarschleifen2013
De weersverwachtingen voor Orscholz waren redelijk eenstemmig: het zou nat worden, echt nat. Ook niet echt warm trouwens. Uit eerdere ritten wist ik dat het parcours flink glibberig zou worden. Ik had mijn bandenkeuze dan ook tuis al gemaakt: Achter X-king en op het voorwiel een MountainKing II. Misschien kiezen niet veel rijders met podiumambities voor deze combi, maar ik ben ervan overtuigd dat het mij soms voordelen brengt. De MKII rolt redelijk soepel en je kan hem met zeker 0,1-0,2 bar minder druk rijden in vergelijking met een X-king, waardoor de rolweerstand op grof terrein nog eens afneemt. Op hardere ondergrond rolt hij natuurlijk wel minder en het gewicht is zo'n 80 gram hoger dan een X-king, maar de plus aan grip is de moeite waard in mijn ogen. Voor deze editie was het volgens mij de perfecte combi. Op elk 'technik-section' kon ik ofwel wegrijden, ofwel rustig in het wiel meerollen met de rijders om me heen. In de afdalingen wist ik dat ik later kon remmen en meer risico's kon nemen in de bochten. Wel zo lekker als je in een groepje meedraait die je liever kwijt dan rijk is!

De wedstrijd:

De start van de korte en de lange marathon zijn gescheiden, zodat je zeker weet dat je de eerste kilometers met de eerste groep mee moet wil je vooraan eindigen. Een goede start is hier dus erg belangrijk. De eerste paar kilometer heb ik dan ook zeer attent van voren gereden, zelfs nog een stukje op kop van de hele sliert van toch al snel 400 bikers. Leuk gezicht, maar niet slim, zeker niet gezien de lokale toppers die zich al 40 minuten voor de start professioneel aan het warmrijden waren, omringd door begeleiders, in hun eigen tent, naast hun eigen teamtruck... Het wordt steeds serieuzer!

Na de eerste klimmetjes had zich een groep van 5 afgescheiden van het peloton. Hierachter reed een groepje van 4 en pas daarachter ik, alleen! Na een lange solo kon ik me uiteindelijk weer aansluiten bij het groepje van nu dus 5 man, die ik maar net kon bijhouden. Flink bijten, want ik wist dat het laatste echt zware stuk nog moest komen. In Saarschleifen worden de verschillen vaak gemaakt in de laatste 10 kilometer. Eén stukje daarin ken ik goed, een zwaar stuk over een soort kinderkopjes. Steeds iets klimmend, loopt voor geen meter, je gaat kapot. Juist hier viel ik aan, in een fase waarin het ieder voor zich was geworden en het groepje al flink uit elkaar was gevallen. Van het tweede groepje van 5 had ik er nu drie achter me, compleet gesloopt van de zware klimmen en de aanhoudende regen en kou. Ik voelde me nog sterk tot het einde en reed voor mijn gevoel een top wedstrijd. Nummer 4 van het oude groepje haalde ik vlak voor de finish nog in, maar die had helaas nog wat meer over dan ik: 7de algemeen, 5de bij de M1 (for the record, ik was 2de bij de M2...).

De 1000 punten en de open NK trui waren binnen in ieder geval. Super leuk om samen met Mirre op het podium te staan, alletwee met het rood-wit-blauw stevig om de schouders na een dag hard fietsen.

Nard-saarschleifen-NK