Geboortedatum
08-08-1973
Woonplaats
Breda
Data
1.84m / 75kg / 45-195bpm
Opleiding
Voeding en Gezondheid, Wageningen Universiteit
Beroep/studie
Business Line Manager Gezonde Voeding, TNO
Wedstrijdcategorie
Masters 2
Aantal jaren MTB
20(sinds +/- 5 jaar meer wedstrijden)
Leukste MTB ervaring
2de etappe v/d Trans Schwarzwald 2011 winnen (in mixed team).
Sportverleden
Skateboarden
Overige sporten
Wat oefeningen in de huiskamer, beetje joggen in de winter.
Trainer
Ik en m'n wattagemeters
Sterkte
Trainingsdiscipline, vermogen voor langere duur.
Zwakte
Herhaalde sprints en puur sprintvermogen.
Doelstelling 2016
SforZ-Continental Marathoncup lange afstand: podium + top 5 (M2) in de afzonderlijke wedstrijden. NK XCM: podium
Beste prestatie
2010: 3e NK MTB Marathon M1 & 2de overall algemeen klassement Holland MTB Cup 75 min. Al weer 5x Nederlands Kampioen MTB Singlespeed, waaronder in 2012. Winnaar MTB Marathoncup Masters 2, lange afstand 2015
Slechtste sportmoment
Zelden, wel veel leermomenten. Gebroken sleutelbeen begin 2011 was wel slecht
Advies aan beginners
Weinig tijd? Train hard, train slim en rust goed uit.

Nard - NK met leermomenten

De op één na achterste rij. Daar mocht ik me opstellen voor het NK 2012. Leermoment 1; meer wedstrijden rijden die meetellen voor de startpositie, want op dit parcours is een slechte start een heel slecht begin. Vorig jaar was de startpositie nog gebaseerd op de stand in de topcompetitie. Een paar van die wedstrijden had ik dus ook gepland, om in ieder geval een redelijk positie te hebben. Echter, de KNWU had de opstel-regels wat veranderd, waardoor de stand in het regelmatigheidsklassement meetelde en oeps, die had ik niet gereden.

De start dus. Ik kon redelijk wat mensen inhalen op het eerste zandpad en op de duo-track klim erna. Op het korte klimmetje erop kon ik helaas net niet aanhaken bij een groepje en zat ik de volgende twee kilometer (?) opgesloten in een te langzaam groepje. Ik zag de andere groep wegrijden, maar kon niet inhalen op de singletrack zonder enorme risico's. Leermoment 2; alles, maar dan ook alles geven om in de start bij een groepje te blijven. Als je compleet verzuurd omhoog aan het beuken bent, wil je dat nog wel eens uit het oog verliezen. Leermoment 3 dan ook maar meteen; niet te snel de moed verliezen he?

Bij de eerste gelegenheid sprong ik weg bij het groepje en begon ik aan de inhaalrace richting volgend groepje. Dat duurde langer dan ik dacht! Ik voelde me ook niet heel sterk en ik voelde m'n benen al behoorlijk. Na een tijdje begon ik me af te vragen of m'n zadel niet weer een beetje ingezakt was (Groesbeek-effect), maar die gedachte bande ik snel weer uit m'n hoofd. Ik had immers een nieuwe klem gemonteerd en de bout goed op moment gezet. Helaas, na een tijdje kon ik het niet meer ontkennen. Mijn zadel was niet alleen ingezakt, hij kon ook vrijelijk draaien. Hoe kan dat!? Blijkbaar had ik een klem gekozen met een te dikke rand, waardoor de klem niet deed wat hij moest doen. Leermoment 4; langer proefrijden. Op dat moment speelde stoppen wel door mijn hoofd. Ik zou hier geen potten gaan breken, voor een klassement telt het NK niet mee en heel veel zin in nog 4 rondjes had is dus niet. Over die rondjes gesproken. Steenwijk is echt een mooi gebied om te MTB'en. leuk rondje ook, maar voor een NK niet erg geschikt wellicht vanwege veel singletracks en niet veel uitdagingen, alhoewel die vervelende geultjes in de afdalingen lastig genoeg waren!

Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben toch nog maar een paar keer gestopt om, met hulp van het publiek, m'n zadelpenklem hard aan te draaien. Dat hielp dan eventjes, want zoals gezegd was de klem niet compatible met mijn frame/zadelpen combi. Zo laag zitten is een flinke aanslag op je benen en ik haalde in deze wedstrijd bijvoorbeeld ook bij lange na niet de wattages die ik in voorgaande wedstrijden wel kon trappen. Jammer, want ik wilde hier nog eens goed testen en had een paar harde trainingen gedaan om goed in vorm te zijn. Wel uitgereden trouwens, want opgeven voelt gewoon niet lekker. Uiteindelijk 25ste geworden, flink gebaald natuurlijk en weer wat geleerd.

Share