Geboortedatum
07-07-1972
Woonplaats
Amersfoort
Data
1.76 m / 71kg
Opleiding
HBO CMV
Beroep/studie
Buurt sportcoach
Wedstrijdcategorie
Amateurs/Masters 40+
Aantal jaren MTB
5
Leukste MTB ervaring
Elke jaar weer progressie maken
Sportverleden
Voetbal, Judo, Tennis, Fitness
Overige sporten
Fitness,Skiën, Zaalvoetbal
Trainer
-
Sterkte
Start, sprint, snelle XCM, kracht
Zwakte
Steile klims, modder, constant vermogen rondom omslagpunt
Doelstelling 2016
meerdere podiums 40+ midden afstand marathon. Top 10 KNWU XC competitie, podium Veluwse Winter Competitie, Podium Open NK marathon
Beste prestatie
Moet nog komen...
Slechtste sportmoment
diverse botbreuken
Advies aan beginners
2/3 wegtraining, 1/3 MTB, intervallen/blokken training en vergeet je core niet

Mark - Winterseizoen en Groesbeek

Een goed begin is het halve werk!

Na een redelijk tot goed 2016 vroeg ik mezelf af wat ik moest doen om bij de landelijke xc wedstrijden het gaatje te dichten naar de top 5 en structurele podiumplekken bij de midden afstand marathons. Bij de XC eindigde we continu tussen p8 en p12 en verloor ik met name veel in de eerste rondjes, terwijl bij de marathons het probleem veelal lag in deel 2 van de wedstrijd. Na veel lezen besloten om het in de winter te gaan doen met veel krachttraining gericht op zware korte sets icm coördinatie training op de weg met lange blokken op constant vermogen. Ik ben korter en vaker gaan trainen wat in de winter zeker niet vervelend was, want wie wil er nou naar buiten in dat donkere koude en natte weer.

Na de Hondsrug classic zijn we gestart met de krachttraining en in November was dan de eerste test bij de 3 uur van Oldebroek. Deze wedstrijd hadden we in 2015 gewonnen en ook dit jaar ging het voortvarend en kwamen we met grote voorsprong solo over de finish. 2de en belangrijkere test was de Veluwse wintercompetitie waarin ik als 44 jarige mag starten bij de 35+. Vorig seizoen werd ik in de reeks over 9 wedstrijden 2de achter grote concurrent Eric van Laar. Opgemerkt moet worden dat het verschil elke wedstrijd tussen de 50 sec en 2 minuten zat. In Oldebroek waar we 2 weken ervoor de 3uurs wedstrijd hadden gereden was de start van de VWC. Hier bleek eigenlijk gelijk het effect van de zware setjes benentraining. Na een heftige strijd met Eric kwam ik op 10sec als 2de over de Finish. Qua plek nog geen winst maar het verschil was nu dermate klein dat winst in het vizier kwam. De hele winter en de daarop volgende wedstrijden hebben we het geprobeerd, maar ook Eric schakelde een tandje bij en is het helaas net niet gelukt hem een keer te verslaan en werd ik 2de in het eindklassement gevolgd door mn andere VWC concurrent Arjen Feenstra. Overigens echt een mooie competitie geworden de VWC, met toprondjes als Lunteren, Eerbeek, Nunspeet en Soesterberg. Echt een aanrader om de wintermaanden goed door te komen en wedstrijdfit te blijven.

Na de VWC was het tijd voor de zeer sterk bezette Classique d’ Alphen. Alleen al bij de 40+ een rijtje mooie namen met Bas Peters, Michael Govaerts, Erik Dekker maar ook toppers als oud teamgenoot Roel Verhoeven ( die mooie 2de werd). Naast vele Nederlandse kleppers ook een hoop snelle Belgen. Alphen is echt een mooie test om te kijken hoe het staat met de snelheid en de kracht. Dit bleek ook in Alphen niet tegen te vallen want we eindigde op een mooie 17de plek algemeen met een gemiddelde van bijna 28 p/u en 5 minuten sneller dan vorig jaar.

De weken na Alphen was het doorbijten. Geen wedstrijden meer gedurende 4 weken dus tijd om toe te werken naar een goede vorm voor de eerste wedstrijd in de nieuwe NL Cup in Berlicum. Tussendoor natuurlijk ook nog op hoogtestage op de lange latten wat een welkome onderbreking was. Maar dan slaat het noodlot toe. Ik ontdek een breuk in mn frame en weet gelukkig net op tijd een leenfiets in huis te krijgen. Eindelijk dan de eerste echte test. Het was eindelijk 19 maart de dag van de eerste wedstrijd in Berlicum. Ik besloot extra vroeg af te reizen ivm het ophalen van het stuurbord. Goed warm rijden en opstellen op de 2de rij. Start was goed, gelijk er lekker bij. De traditionele mindere eerste 2 rondjes waren er nog steeds, maar ik reed op p5/p6 samen met Erik Dekker dus dat ging lekker. Meter na meter begonnen de benen beter te voelen en Erik moest na een foutje lossen zodat we alleen op p5 lagen. Met nog 2 rondes te gaan kregen we de nummers 3 en 4 in het vizier. Metertje voor metertje kwamen we dichterbij, het zou toch niet, shit schuivertje dom dom net als ik kon aansluiten, pff ik haal het niet meer, fuck toch wel! Ik sloot aan in de laatste kilometer bij de nummers 3 en 4 en de benen waren nog goed. Ik besloot te wachten tot de eindsprint, 1 van mijn sterkere punten, zeker na alle krachttraining. Dit pakte perfect uit en we kwamen met enkele meters voorsprong als 3de over de Finish. Wauw wat een droomstart en man man dit hadden we nooit verwacht.

De wedstrijd in Zeeland en Oldenzaal, beide op super mooie rondjes bevestigde nogmaals dat Berlicum geen toeval was. P5 en P4 waren maximaal en de inhoud was ook top want in beide wedstrijden waren de rondjes vlak en naar het einde van de wedstrijd werden ze steeds sneller. Wat betreft de XC doelstelling kunnen we zeggen dat de missie geslaagd is. De afstand naar p2 is niet meer dan 30 a 40 sec en de winst is met 1 minuut verschil niet super ver weg, dus het doel voor komende winter is reeds gesteld !

Na de eerste 3 landelijke xc wedstrijden was het tijd om de vorm te testen op de midden afstand van de Hel van Groesbeek. 70km afzien op snelle single trails, steile klims en technische afdalingen lagen in het verschiet. Ik had geen idee hoe het zou zijn met het duurvermogen want ik had immers alleen maar korte kracht en fietstrainingen gedaan. Duurtrainingen waren op 1 hand te tellen. Mijn aardige teamgenoten vonden dat ik de Hel wel binnen de 3u moest rijden en dat leek mij een mooi streven gezien (de matige) 3u 9 minuten van het jaar ervoor. Het verkennen van de start maakte gelijk duidelijk dat vooraan starten super belangrijk was. De crossbaan was namelijk helemaal omgeploegd en er liep 1 hard spoort van een cm of 40. Warm rijden was er dus niet bij want we stonden 25 minuten voor de start op rij 1 van het grote startveld. Dat dit een goede keuzes was bleek gelijk want ik reed als 3de de crossbaan af in de kopgroep van een man of 20. Het niet warm rijden en mijn zwakke punt snel starten eiste helaas vrij snel hun tol. De benen liepen helemaal vol en ik besloot de top 6 te laten gaan om vooral niet op te blazen zoals vorig jaar. Ik kwam in een mooie 2de groep te rijden met op een kleine achterstand teamgenoot Nico Beldman. Helaas werd er niet heel goed samengewerkt en kwam ik toch teveel op kop om het tempo erin te houden. Na een fout van 1 van de medestrijders kwam ik net voor de eerste doorkomst allen te rijden voor de groep van een man of 6. Erg blij was ik hier niet mee en ik besloot om enigszins gereserveerd door te rijden. De groep sloot weer aan waarna ik samen met Nico het tempo bepaalde. 1 voor 1 sneuvelde er rijders door het moordende tempo tot een kilometer of 10 voor het einde. Nico en ik bleven samen over en we besloten samen te blijven en een mooi constant strak tempo te blijven rijden. We kwamen als nummer 7 & 8 algemeen over de finish wat veel beter was dan verwacht. P2 bij de 40+ was wel hetgeen ik had verwacht. Patrick de Laat, tempobeul eerste klas is op dit rondje gewoon te sterk ( volgende winter dan maar ) Wat mij overigens het meeste verraste waren de rondetijden. 2x 1u22 minuten. Geen verval!!!
De eerste test op de middenafstand is dus na de geslaagde xc start meer dan geslaagd. De snelheid is er, de inhoud is er! En nu,..vasthouden die vorm en fris blijven. De honger naar meer is groot! Wordt vervolgd en hopelijk vanaf de eerste marathon in de SFORZ MTB MARATHONCUP op mn eigen fietsje!