Geboortedatum
31-05-1989
Woonplaats
Doorwerth wordt Arnhem
Data
1.85 m / 75-77 kg / 50-194 bpm
Opleiding
HBO Technische Bedrijfskunde
Beroep/studie
Quality & Process Engineer JAZO Zevenaar
Wedstrijdcategorie
Amateurs
Aantal jaren MTB
8
Leukste MTB ervaring
NK marathon 2011, Grand Raid Godefroy 2010
Sportverleden
Voetbal
Overige sporten
Wielrennen
Trainer
Marco Postma
Sterkte
Starten, uithoudingsvermogen
Zwakte
Kou, techniek kan altijd beter
Doelstelling 2014
Top 10 in de Nationale XC wedstrijden met een podiumplaats ertussen. Mezelf goed klasseren in het klassement van de SforZ-Rose marathoncompetitie en andere marathons.
Beste prestatie
2011 1e plaats NK Marathon Amateurs
Slechtste sportmoment
De marathon in Malmady helemaal op gaan door de kou, het slechte weer en een griep die er schijnbaar zat aan te komen.
Advies aan beginners
Plezier houden in de sport is het belangrijkste

Frank - NK Marathon: 2e

Zondagochtend was het weer vroeg opstaan om te vertrekken naar Eijsden waar ook dit jaar weer het NK marathon werd gehouden en waar ik mijn titel kon verdedigen. Maar eerst gingen we langs het huis van teamgenoot Peter Huntjens. Gastvrij werd de Limburgse vlaai aangeboden maar dit was nog een beetje vroeg en het stuurbord moest nog opgehaald worden bij de start. Daarna voor de laatste keer omkleden in SL-Bikes tenue en warmrijden voor de start.

Toen kwam de start, vanaf het begin wilde ik vooraan meezitten om de koers in de gaten te houden. Zodat als iemand weg zou rijden ik meteen mee kon, maar belangrijker nog wanneer de eerste achterblijvers van de masters bijgehaald zouden worden ik er geen last van zou hebben dat ik er niet langs kon maar iemand anders wel.

De wedstrijd begon bij de amateurs pas echt toen de paden tussen de maisvelden opgedraaid werden. Dit was een gigantische modderzooi en (toekomstig) teamgenoot Maarten ging hier aan kop. Wetende dat hij een mogelijk podium kandidaat was ging ik met hem mee in zijn wiel. We hielden er een straf tempo op na en toen in de verte tractoren opdoken die de mais meenamen en daarmee het pad blokkeerden ging het gas er nog even extra op. Zo wisten Maarten en ik nog net een tractor in te halen voordat deze de weg achter ons blokkeerde voor de overige deelnemers. Dit was onze kans (misschien niet helemaal eerlijk) om weg te komen. Maar bijna direct erna had Maarten grote pech door een lekke band en kwam ik alleen te zitten. Alles behalve ideaal met alle wind die er stond.

Toen heb ik de keuze gemaakt om in te houden en te wachten op de rest. De koers is tenslotte nog lang. Na een minuutje of tien kwamen de andere amateurs weer in zicht een stuk of acht aangevoerd door Olaf die ook nadat hij mij weer bijgehaald had er een stevig tempo op na hield. Zo gingen we als groep weer verder, pas halverwege kwam hier verandering in. Olaf trok onbewust op een klim zo hard door dat we samen los kwamen van de groep. Op dat moment moedigde ik hem aan om door te blijven gaan en zo werd het gat steeds groter. Even leek het erop dat we met zijn tweeën wegkwamen. Maar één iemand wist nog over te steken, dit was Michel en zo waren we met zijn drieën weg.

Olaf en ik bleven het tempo maken Michel bleef nog slim uit de wind hangen maar ook hij moest er nu wel aan geloven om de kop over te nemen. Dit deed hij dan ook en zo bouwden we een veilige voorsprong uit op de rest en werd het duidelijk dat het tussen ons drieën ging.

De benen voelden ondertussen wel erg slecht, door de kou van alle modder en plassen verkrampte ik bij elke klim en was het zwaar om tempo te houden. Gelukkig was ons groepje van drie inmiddels wat groter geworden met een aantal masters en hielpen zij ook om het tempo er in te houden. Toen even later Ivan Peeters (uiteindelijk 2e bij de masters 30+) aansloot bij de groep ging het tempo nog verder omhoog. Zo erg dat hij ons even later allemaal achterliet.

De rest van de groep bleef bij elkaar en het was wel duidelijk dat het sprinten ging worden. Toen de boomgaard in zicht kwam en Olaf de sprint aan trok wist ik dat het heel lastig ging worden, de benen verkrampten meteen. Direct na de boomgaard trok Michel vol gas weg en moest ik alles geven om weer bij te komen. Dit lukte maar de benen waren inmiddels volledig verkrampt. Even probeerde ik rust te pakken maar de kramp bleef, ik besloot om dan maar zo hard als ik nog kon Michel voorbij te rijden, ik probeerde nog te staan maar toen ik dat deed verkrampte ook echt alles en kon ik de pedalen niet meer rond krijgen. Dan maar zittend proberen om Michel voorbij te rijden, even lukte dit maar Michel wist terug te komen en pakte de winst. Ik werd tweede en Olaf kort daarop derde.

Direct over de streep was het balen want ik ging voor de winst. Maar al snel kwam het gevoel dat ik toch echt goed gereden had en dit vandaag het max haalbare was. Met de huldiging kon ik het shirt van mijn nieuwe team showen. Ik kan niet wachten om volgend seizoen met nieuwe motivatie en materiaal aan de start te staan. Verder bedank ik iedereen van SL-Bikes voor de steun en ik wens hen veel succes de komende jaren

Podium NK Marathon Amateurs 2012 (Frank 2e)

Share