Maarten - NK Marathon 2017 P3

Hét NK Marathon

Ieder jaar weer een serieus moment op de MTB kalender: het NK marathon verreden tijdens de BBC, oftewel de Bart Brentjens Challenge.
Het heeft even geduurd om hier een fatsoenlijk en chronologisch verslag van te maken, want het was een heroïsche, epische, chaotische en onvergetelijke editie…
De weersvoorspellingen in de weken voorafgaand beloofden vooral veel nattigheid. En daar was geen woord aan gelogen. Toen het ook de nacht en ochtend flink doorgeplensd had, was het parcours veranderd in een waterbaan met veel Limburgse klei en nog meer water. Prima omstandigheden om de mannen van de jongetjes te scheiden dus…

NK 2017 02

Inmiddels zijn er al veel heldenverhalen van andere rijders op de sociale media en bekende MTB fora verschenen. Ik zal dan ook niet in herhaling vallen, maar het merendeel wat daar is geschreven klopt ook wel zo’n beetje voor mijn relaas. Het NK was dit jaar een kwestie van heel blijven (zelf en materiaal), positief blijven denken en maar door blijven gaan…

NK 2017 04Gelukkig lukte dit allemaal vrij goed. De massale start was een kwestie van overleven, zoveel mogelijk opschuiven en het wagonnetje aanhaken totdat we weer bij het bekende weiland aankwamen waar het ieder jaar dringen is geblazen om niet stil komen te staan.
Het complete startveld werd al vrij snel uit mekaar geslagen, vooral door de extreme omstandigheden. Na 30 minuten koers was iedereen al vrijwel onherkenbaar en reden we allemaal in dezelfde grijs / bruine / zwarte kleding.

NK 2017 01Voor mij was het vooral zaak om m’n eigen koers te rijden, het overzicht was al vrij snel weg. Na de eerste schifting in de Voerstreek kon er een tussenbalans worden opgemaakt en bleek dat ik rond de 4e plek bij de Masters30+ reed. Dat was mooi, dan kon nu de turbo worden aangezet en volgens de volgers aan de kant reed ik dan ook al snel op de 3e plek. Geen idee wie ik in de tussentijd heb ingehaald, iedereen was geschminkt als zwarte piet. Ik wist dat Christian de Graaf ver voor reed en Tibor Zwaan ongeveer een minuutje. Dat was nog te overzien, maar ook Tibor reed hard door. De benen voelden gelukkig goed aan en inmiddels had zich na de verzorging in Gulpen een mooi groepje gevormd, waarbij Rob van de Werf het merendeel van het kopwerk voor zijn rekening nam.
Naar het einde toe werd wel duidelijk toe dat de 3e plaats het hoogst haalbare was. Mijn gevoel was nog goed, maar ik kwam geen streep dichterbij. En zo geschiedde dat ik (opnieuw) als 3e de finish passeerde. De tussenstand is dat ik de laatste 5 jaar 5 keer op het podium ben geëindigd (waarvan 1 x 1e in 2014), op zich is dat ook wel een trui waard ;)

NK 2017 05

Helaas was er na afloop nog enige consternatie toen bleek dat niet Christian, maar Tibor als eerste over de finishlijn was gereden. Zo werd Tibor gehuldigd als nieuwe Nederlands kampioen, maar bleek na speurwerk en contact met de KNWU dat Tibor ongemerkt een aantal km’s van het parcours (in de buurt van Bemelen) gemist had. Inmiddels is dit door de KNWU rechtgezet en is Christian alsnog de nieuwe Nationaal kampioen. Tibor was uiteraard erg verrast en teleurgesteld, maar heeft dit als een echte sportman opgepakt en zijn titel afgestaan, waarvoor hulde!

NK 2017 06