Maarten - BBC NK Marathon 2016

Zoals eigenlijk ieder jaar het geval, was ook het NK Marathon dit jaar een van de hoofddoelen om flink te scoren. Wat het NK bijzonder maakt is dat het de laatste jaren altijd onderdeel is van de Bart Brentjens Challenge die (pas) in oktober wordt verreden. Laat in het seizoen dus, waardoor het de kunst is om de opgebouwde zomervorm lang vast te houden en gemotiveerd te blijven. Nu is dit voor een NK niet zo moeilijk, maar toch.

Ook is het parcours van het NK niet zoals de meeste andere marathons in het buitenland; vooral snel, vooral in het begin veel op-en-af en niet al te technisch. Vooral de weersomstandigheden zijn altijd van grote invloed op het wedstrijdverloop. Vaak nat en glibberig, echter dit jaar kurkdroog en stoffig.

MJ NK 03

De start bij het NK (of de BBC, hoe je het ook wilt noemen) is altijd van grote waarde om in de rest v.d. wedstrijd nog enigszins mee te kunnen doen. Helaas is het zo dat de KNWU eraan vast houdt om alle categorieën tegelijk te laten starten. Dus eerst de Elites, met in hun kielzog de overige categorieën. Met als resultaat een lange sprint van een kilometer of 5 en vele kamikaze acties om voorin het veld de veel te smalle doorgang bij het eerste weiland op te stuiteren. Gevolg: valpartijen, scheldpartijen en een opstopping bij het weiland. Het is zaak om goed op te letten wat er allemaal om je heen gebeurd, het overzicht van je positie in de wedstrijd t.o.v. de rest van je eigen wedstrijdcategorie ben je binnen no-time kwijt.

MJ NK 01


Gelukkig verliep de start redelijk voorspoedig en kon ik mooi langs wat valpartijen manoeuvreren.
Na de eerste schifting reden we met een redelijke groep in de kop v.d. wedstrijd. Niels Boon, vooraf getipt als dé kanshebber bij de Masters 30+ reed al iets verder voorop.

In onze groep had ik wel het idee een van de sterkeren te zijn, maar het was nog ver. Vooral de eerste 50 km zijn pittig en erg onregelmatig. Het was zaak hier goed van voren te blijven en vooral je zelf niet gek te laten maken. In het jaar dat ik Nederlands kampioen werd lukte het me vervolgens om in de tweede helft echt goed gas te geven en zodoende veel tijd te pakken. Echter toen was het parcours een grote modderpoel en een stuk zwaarder.

Na wat schermutselingen werd de groep steeds kleiner en haalden we ook steeds meer Eliterenners in. De benen voelden nog goed aan en intussen had zich een mooi groepje gevormd met o.a. master Bart Brentjens himself. Er werd goed samengewerkt en een strak tempo doorgereden.

Na wat geobserveer bleek dat ik samen met Arthur Rutte nog de enige overgebleven Master30+ was. Niels Boon was (zoals verwacht) al ver voor ons uit aan het fietsen. Geen idee wat er nog achter ons zat.
De finale zat er aan te komen, de kilometers begonnen te tellen en de streep kwam dichterbij. Omdat ik het niet zag zitten om met de snelle Rutte naar de streep te rijden en te sprinten moest er wat ondernomen worden. Na wat halfslachtige pogingen om in de klimmetjes weg te rijden, bleek het toch op een sprint voor de 2e plaats aan te komen. En U raadt het al, deze werd nipt verloren…

MJ NK 05
Zodoende toch een mooie 3e plek op het NK Marathon. Podium was vooraf het doel en als je dit hebt gehaald kan je niets anders dan tevreden zij toch? Ook het koersverloop verliep positief, geen pech, geen valpartij en goed ingedeeld. Mochten de omstandigheden zwaarder geweest zijn, dan had er misschien meer ingezeten, maar de eerste plaats was sowieso ver weg…
Nu een tijdje rust. Geen wedstrijden meer en lekker overwinteren in eigen land ;)

MJ NK Podium

Tijd om weer nieuwe plannen te maken en motivatie te tanken voor het volgende seizoen!

Veel dank aan de sponsoren die het afgelopen seizoen weer tot een succesvol einde hebben gebracht:
CANYON voor de geweldige bike, de EXCEED CF SLX. Wat een topbike, heb veel fietsen gehad, maar deze steekt er met kop en schouders boven uit.
CONTINENTAL voor de betrouwbare en snelle banden. Voor ieder parcours een geschikte band. De gouden tip voor de BBC: Conti RaceKing / X-King in Protection uitvoering.
SFORZ SPORTS: Uitmuntende kleding, zowel zomers als ’s winters. Veel jaloerse blikken op onze outfit!
POWERBAR: Wat is een mountainbiker zonder powervoedsel. Al zit je er nog zo doorheen, neem een powerbarretje en je vliegt weer.
IVAN’S WOODWORK: Onze stille kracht op de achtergrond die alles net iets makkelijker maakt! Thanks!