Maarten - Saalhausen 108km

Tegelijkertijd met de marathon over 108 km werd het Duits kampioenschap marathon in Saalhausen verreden. Genoeg reuring in het dorp dus en een mooie ambiance.
Met vaste waarden Roel, Mark, Frank en Nard stonden we mooi vooraan in het startvak, zo ver vooraan dat we na het startschot een heus treintje konden vormen richting de eerste beklimming in de startlus van 10 km. Roel had zijn brommer aan geslingerd en nam gelijk afstand van de rest. Lekker sociaal die jongen
Hierachter formeerde zich een kleine achtervolgende groep waarin ik mooi plaats kon nemen en het tempo kon bepalen. Ik had me voorgenomen om de eerste grote ronde van 50 km mezelf tot kalmte te manen en niet te gek te doen. Om zodoende in de 2e ronde nog wat over te hebben en het verschil te kunnen maken.
Hoewel het altijd erg lastig is om jezelf in te houden als je goede benen hebt, lukte dit aardig. Door wat schermutselingen met de kop van de korte afstand ontstonden er soms wat gaten, opletten dus. De kop van de korte afstand was drukker met elkaar dan met serieus tempo rijden, dus dan maar weer iets het tempo opvoeren en weg waren ze.

Bij de doorkomst na 59 km zaten we nog met 3 renners achter de 2 koplopers bij elkaar: Good old Jan Weevers, een Duitser van het Rocky Mountain Team en ondergetekende. op de lange en steile beklimming in het begin van de ronde kon ik het tempo wat opvoeren en (onbedoeld) wegrijden van mijn 2 metgezellen. Op het lange flauwe open stuk wat volgde iets inhouden om ze weer terug te laten komen. Voor ons groepje gaapte een grote leegte, solo doorrijden was niet verstandig. Helaas moest niet veel verder Jan afhaken door een kleine valpartij, zodat ik met nog alleen de gesoigneerd uitziende Duitser overbleef. De technische stukjes en de mooie paadjes vlogen we over en de finish kwam dichterbij. In de laatste 20 km had ik op een steil klimmetje nog voldoende over om ook de Duitser vaarwel te zeggen. In een goede vaart naar de finish om na ruim 4,5 uur te finishen op een mooie 3e plaats!

Maarten Saalhausen

Roel was 10 minuten eerder al als 1e gefinisht, dus gezellig proosten met een (alcoholvrije) Radler!

Auf Wiedersehen!