Maarten - Oldenzaal XC / Tuindorp / Havelte XC

Zondag 17 april was het de beurt aan Oldenzaal om de landelijke mountainbiketop te ontvangen op een mooi parcours op en rondom het Hulsbeek. Omdat ik lid ben van de organiserende vereniging natuurlijk vol motivatie aan de start.

MaartenOldenzaal1

Hoewel het dagen voor de wedstrijd voor de wedstrijd goed weer was, waren de weersvoorspellingen voor het weekend uiteraard weer minder positief. De ondergrond van het parcours op het Hulsbeek bestaat voornamelijk uit klei, plassen en drassigheid. Toen de hemelsluizen zich vanaf een uur voor onze start openden was het feest compleet. De klimmetjes en technische trail features die eerder nog te fietsen waren veranderden in een glijbaan en lopen was de enige optie. Het was glibberen en glijden. De start vanaf de eerste rij ging goed en ik reed voorin de eerste singletracks op. Fiets recht houden was het devies… Iets te enthousiast kwamen we aan bij de eerste drop en helaas schoof (mijn fiets, niet ikzelf) weg in de dikke klei. Vanaf de 2e plek weer wat plaatsen verloren en weer verder. Omdat je eigenlijk nergens volle bak kon doortrekken en alles op techniek gereden moest worden, werden de verschillen nooit echt groot. Iedereen had zijn plekje wel gevonden. In de laatste ronde kon ik nog 1 plek goed maken en zo kwam ik als 5e over de finish. Een mooi resultaat op dit lastige rondje.

MaartenOldenzaal2

Een week na Oldenzaal stond er een dubbele weekend in de agenda. Zaterdagavond was het tijd voor de Ronde van de Vijver in Hengelo. Een wegcriterium op 200 meter van ons huis, dus verstek laten gaan is geen optie… Hoewel ik nog geen wegwedstrijd gereden had dit jaar wist ik dat de vorm in de mountainbike wedstrijden goed was, dit moest dus ook wel lukken. Enig minpuntje was dat het ook nu weer ellendig koud was en er regen op komst was. Gelukkig viel het met de regen mee en bleef het droog tijdens de wedstrijd.

MaartenTuindorp

Ik had me voorgenomen om niet te gek te doen en gewoon lekker mee te rijden in het peloton. Ook omdat de dag erna nog een MTB wedstrijd in Havelte op het programma stond. Maar zoals zo vaak bij goede voornemens komt hier bij mij in de wedstrijd weinig van terecht. Zo reed er iets na halfkoers een kopgroep weg en voor ik het zelf in de gaten had maakte ik de sprong naar voren. Na 2 ronden vol in de achtervolging sloot ik aan bij de kopgroep. Volledig en-bloc moest ik eerst even bijkomen van deze maximale inspanning. Achter ons werd vol de achtervolging ingezet en helaas werden we na een tiental ronden voorop weer achterhaald. Op dit korte, snelle rondje was er geen ontsnappen aan leek het, totdat kort voor het eind 3 man weg reed en vooruit. Hierachter was het sprinten voor de overige plaatsen. En zo werd ik 25e in het kleine peloton dat nog over was.

Zoals gezegd de dag na de thuisronde op naar Havelte voor de Koningscup. Vanwege de resultaten in de vorige wedstrijden ben ik opgeschoven naar de 4e plek in het regelmatigheidsklassement wat inhoudt dat ik mooi vooraan mocht staan bij de start, niet geheel onbelangrijk in de Nederlandse XC wedstrijden. Wat ik me van vorige jaren nog kon herinneren was dat Havelte een erg mooie ronde was, die mij erg goed zou moeten liggen. Wat langere klimmen, stukken waarop je goed kunt doorhalen en mooie afdalingen. Dit jaar had men echter bedacht om in de hype mee te gaan en zo veel mogelijk bochtjes aan te leggen, welke de snelheid drastisch deed kelderen en voor een totaal gebrek aan flow zorgde. Het kan echter ook aan mijn benen hebben gelegen, die nog niet echt hersteld waren van de avond ervoor…
Vanuit de start was het dringen geblazen, er kwamen wat kamikaze piloten opzetten. Gelukkig ging dit allemaal net goed. Ik had niet de beste benen vandaag merkte ik al gauw. Consolideren was het credo. Dit ging vrij aardig, maar de power en snelheid ontbrak volledig. Na 75 minuten en honderden bochtjes later vond ik mezelf terug op de 10e plaats in de einduitslag. Niet slecht, maar kan beter.

Dit was tevens alweer de laatste XC wedstrijd voor een tijdje, pas in juni weer de volgende. Tot die tijd even een korte break, wat wegwedstrijden en daarna weer #gasopdielolly