Maarten - Riva Marathon

Rocky Mountain Bike Marathon – Riva del Garda

Eind vorig jaar had ik het plan opgevat om in 2014 deel te gaan nemen aan de Riva Bike Marathon. Toch een marathon die op de bucket-list staat van veel marathonisti en eens moet het er dan ook maar eens van komen... Samen met vriendin Jorina er maar gelijk een week vakantie aan vastgeknoopt om de week voorafgaand aan de marathon wat mooie trainingsritten te maken en wat sightseeing rondom de uitlopers van de Dolomieten en het Gardameer. Het weer werkte niet echt mee helaas (voor de trainingsritten althans, voor sightseeing dan weer wel...). Regendagen werden afgewisseld met mooie dagen, maar toch de hele week mooie km's op de bike kunnen maken en flink kunnen uitleven.
Ook ploegmaat Bart was halverwege de week gearriveerd en samen hebben we nog een mooi rondje door de binnenlanden gemaakt.

Riva1

Zaterdags was het dan eindelijk zover, de Rocky Mountain Bike Marathon. Voor mij de Ronda Grande met 75 km en 3000 hoogtemeters! Wakker geschud door de verkenningsrit de voorafgaande dinsdag wist ik dat hard starten vooral niet verstandig was. Enorm steile beklimmingen gevolgd door rotsige en gladde afdalingen maakten 'op reserve' rijden de beste keuze voor mij.

Na een onrustige nacht (de zenuwen??) stond ik in het startvak. Na wat ongepland voorafgaand wc-bezoek en AC/DC's 'Highway to Hell' klonk het startschot om 07:50 uur. Over de brede asfaltstraat naar de voet van de hel, de eerste beklimming. Ik werd aan alle kanten voorbij gereden op de eerste beklimming. Wat is dit? Alle Duitse, Italiaanse en Oostenrijkse klimmertjes reden met een extra motortje leek het wel! Gelukkig sloegen er ook heel veel af bij de splitsing voor de 'Ronda Piccola', echter ik had geen idee meer op welke positie ik lag. Ook niet meer zo heel belangrijk. Ik had me er al bij neergelegd om vooral mijn eigen tempo te rijden en me niet gek te laten maken door alles en iedereen en vooral te 'genieten'.

Gelukkig kreeg ik weer iets van mijn goede gevoel en kracht terug in de benen na de eerste technische afdaling. Ik kon zowaar weer serieus gas geven en heel wat rijders inhalen. De beklimmingen waren echt serieus stijl en eigenlijk vrij simpel: je schakelt naar 26 x 36 en harken maar! De afdalingen waren genieten en geconcentreerd rijden. Door de regenval van afgelopen week leek het wel alsof je soms door een rivier naar beneden aan het rijden was. Veel rotsen, stenen, drops, wortels, etcetera. Met kramp in de handen, armen en benen was je blij dat je eindelijk weer wat kon 'ontspannen' bergop....

Riva2

Na 45 km heb je de ergste beklimmingen gehad en volgt er een stuk wat veel op-en-af gaat. Mooie singletrails, en nog een paar erg steile klimmetjes waar je nauwelijks fietsend boven kunt komen. Ondertussen kwam ook het parcours van de Ronda Extrema samen met de Ronda Grande en zo kwam ik tussen een aantal snelle rijders van deze afstand te rijden (o.a. Frantisek Rabon en Markus Kaufman). Blijkbaar had ik nog genoeg krachten over, want ik reed er ook weer bij weg. Nadat zij nog een laatste extra lusje moesten maken, kwam op het laatste stuk richting de finish de koploper van de extrema voorbij, Urs Huber. Achter de voorrij motor ontzettend jekkeren richting de finish.
Het zat er alweer op. Uiteindelijk op een 36e plaats geëindigd. Conclusie: de vorm is goed, te behoudend gereden, te 'fris' over de finish, een mooie week gehad en nu al weer zin in de volgende marathon!

Riva3