Mary Rose - BeMC 2016

Voor het eerst stond ik aan de start van een mountainbike meerdaagse. Een mooi internationaal deelnemersveld en de start in de stralende zon in het centrum van La Roche en Ardenne. Al snel was ik in het grote aantal deelnemers (inclusief mannen, waarvan Roel en Mark kort na de start al succes wensend passeerden) het zicht op de andere dames verloren. Ik had het vermoeden dat ik zo tussen de 5e en 10e plek zat. Bij aankomst van de eerste etappe bleek ik de 8e dame te zijn. Dag twee en drie ben ik nog wat geklommen in de uitslag (mede door uitval van twee toppers) en bleek ik de duur toch goed te kunnen verteren. Tijdens de etappes heb ik erop gelet goed te eten (gestart met vaste voeding in de vorm van repen en een gelletje bewaard voor de laatste kilometers) en te drinken en hielp een herstelshake om de eiwitvoorraad aan te vullen, waarvoor dank aan Powerbar!

Tijdens de tweede etappe ben ik wellicht wat hard van start gegaan, en heb lang voor plek vijf in de wedstrijd gereden. Halverwege het totaal aantal kilometers kreeg ik een mentale dip en had ik het zwaar om de open stukken (relatief minder hoogtemeters op die dag) zonder groepje goed door te komen. Vlak voor de finish werd ik ingehaald door een dame en gelukkig kon ik op de laatste klim nog wegrijden bij een andere dame die kort daarvoor bij mij was aangesloten, resulterend in een zesde plek.

MR BeMD etappe3

Dag drie was voor mij spannender in die zin dat ik samen kon rijden met enkele dames die rondom mij in het klassement stonden. Het volgen en aanvallen kwam daarbij ook naar voren. Waar we eerst met drie waren, reed ik de laatste dertigtal kilometers met de dame die direct achter mij stond in het klassement. Loopstukken (onder meer het doorkruisen van een brede en stromende Ourthe) waren duidelijk sterker bij haar, maar bij het klimmen kon ik haar goed bijhouden. Op de laatste klim werd mij duidelijk dat de energie bij haar op was. Ik besloot in een constant tempo door te rijden en heb tot de finish de voorsprong kunnen behouden en reed als vijfde over de finish. Met ruim 14uur in het zadel sloot ik de BeMC af met een vijfde plek in het eindklassement. Ik heb ervan genoten en geleerd (zowel op als over mijn fiets, zo rijdt de Canyon CF SLX goed en om effectiever te sturen en een 'snellere' houding aan te nemen wil ik het stuur nog wat lager zetten). En nu herstellen!

Een speciaal bedankje aan de teamsponsor Continental voor het verzorgen van een nieuwe buitenband! Tijdens de eerste etappe was er een scheurtje in mijn achterband ontstaan. Ter plekke, Continental was met een stand aanwezig bij de finish, heb ik een band mogen ruilen en een X King Protection ontvangen, deze direct geplaatst en tubeless gemaakt en de twee etappes erna perfect grip gehad onder deze omstandigheden.